Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Franz Kafka – Proměna

Narozen v Praze na Starém Městě, byl silně ovlivněn rodinným prostředím – otec byl autoritativní obchodník, s nímž si Kafka nerozuměl, po matce, pocházející z bohaté židovské rodiny, zdědil citlivost, starostlivost a neklid. Prožil osamělé dětství, studoval německé školy a práva, ale mluvil plynule česky a k české kultuře měl dobrý vztah. Ač povahou byl samotář, navazoval četné vztahy se ženami. Jeho velkou láskou byla novinářka a spisovatelka Milena Jesenská.
Onemocněl tuberkulózou a zemřel v rakouském sanatoriu. Je pohřben na strašnickém hřbitově. Je uznávám jako nejslavnější pražský německy píšící spisovatel.

Obecné rysy Kafkova díla

jeho svět je tajemný, fantastický až absurdní
uplatňuje opakovaně motiv viny a trestu
pesimistické či tragické závěry knih
do díla se promítá autorova nejistota, sebepodceňování a touha po sblížení (ovlivněno nesouladem mezi autorem a jeho otcem – Kafka obdivoval otcovu vitalitu a energickou rozhodnost, ale trpěl pocitem méněcennosti, že není schopen naplnit otcova očekávání a představy o úspěšném synovi)
autor se nezajímá o vnější ani vnitřní charakteristiku postav

Další díla Franze Kafky


Proces
Hlavním hrdinou je bankovní úředník Josef K., kterému je v den jeho třicátých narozenin dvěma neznámými muži sděleno obvinění z jakéhosi činu, který však nespáchal. I když je vlastně zatčen, může se pohybovat na svobodě. Občas se dostavuje k soudnímu šetření, které jej pohlcuje a utlačuje. Nechápe absurditu celého procesu a zdá se mu, že je vše velký omyl, ale není schopen žádného odporu. Stává se apatickým a nakonec přesně po roce nejasného vyšetřování odevzdaně přijímá trest smrti v opuštěném lomu za městem. Beze slova je dvěma neznámými muži probodnut dýkou do srdce.

Žádné komentáře:

Okomentovat