Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Antoine de Saint-Exupéry Malý princ

1) Literární žánr
jedná se o alegorickou (jinotajnou) filozofickou pohádku. Autobiografický příběh, autor píše o události, která se mu opravdu přihodila, když byl nucen nouzově přistát v poušti a opravovat motor.
autor mezi řádky sděluje skrytý smysl.
Malý princ = metafora pro dítě, bezstarostné dětství v nás.
Sděluje, že dospělí nemají představivost, jsou nudní: Klobouk pro dospělé, hroznýš trávící slona pro dítě
2) Kompozice
Dílo je rozděleno na 27 krátkých kapitol, kdy některé mají jen několik řádků. Každá kapitola skýtá jeden příběh odehrávající se na jedné z planet, které malý princ navštěvuje. Každá planeta má svou hlavní postavu, každá postava reprezentuje lidskou vlastnost (vlastnost dospělých klidí). Kniha má v úvodu věnování (Dospělému člověku, když byl ještě dítětem)

Věnování
I Hroznýš
II Beránek
III Planeta
IV Čísla
V Baobaby
VI Západ slunce
VII Trny
VIII Květina
IX Odlet
X Král
XI Domýšlivec
XII Pijan
XIII Byznysmen
XIV Lampář
XV Zeměpisec
XVI Země
XVII Had
XVIII Poušť
XIX Ozvěna
XX Růže
XXI Liška
XXII Výhybkář
XXIII Obchodník
XXIV Pouť
XXV Studna
XXVI Odchod
XXVII Vzpomínka

3) Obsah
Exupéry vypráví příběh malého prince. Maylý princ byl postava kterou postal když nouzově přistál v poušti, kde mu zbývalo jen málo pitné vody a kde musel zpravit motor svého letounu.  Oslovil ho malý princ, chtěl po něm nakreslit beránka pilot šak nedokázal nakreslit dobrého beránka tak ho nakreslil v krabici ale princovi se líbil. ()




4) Charakterizujte hlavní postavu
Malý princ- mužíček, malá postava, světlé vlasy, zvědavý, nikdy neodpoví na otázku, vždy trvá na své otázce, starostlivý, usměvavý. Byl symbolem, metaforou pro malé díťě. upřímný, nechápal problémy dospělých.
Letec- sám autor,
Další postavy: květina, had, liška, Obchodník, Zeměpisec, Král, Domýšlivec, Lampář, Pijan, Výhybkář, Byznysmen,
5) Zasaďte autora do kontextu literárního vývoje
Antoine de Saint-Exupéry se narodil 29.6.1890 v Lyonu. 31.7.1944 byl za letu tragicky sestřelen nad mořem. Byl to francouzský spisovatel, letec, často byl považován také za filosofa. Charakter autora je velice ušlechtilý, je to člověk vnímavý a hluboce citlivý.
Dílo Antoine de Saint - Exupéryho:
Saint - Exupéry psal humanistické příběhy, k nimž čerpal náměty ze svých zkušeností pilota a ředitele letišť. Svět vidí pohledem člověka žijícího v blízkosti ohrožení. Jeho příběhy jsou prostoupeny filozofickými úvahami o smyslu lidského života.
Kurýr na jih, Noční let, Země lidí, Válečný pilot ,Citadella
Malý princ - 1943, Saint - Exupéry proslul jako autor filozoficko - pohádkové alegorie - pohádky, kterou vypráví pilot ztroskotaného letadla. Je souborem autorových reflexí o nejzávažnějších otázkách přátelství, moudrosti, života a smrti.
6) Charakterizujte jazykové prostředky ukázky
V díle jsou velice často používány metafory, jinotaje- alegorie, velice často je používána přímá řeč. Příběh je psán jak z části Er-formou (forma vypravování ve 3. osobě, v němž tzv. autorský vypravěč zaujímá postoj nezaujatého pozorovatele průběhu děje) v době kdy autor popisuje příběh malého pronce na planetách, tak ich-formou kdy autor vypráví svůj příběh na poušti a také v první kapitole kde autor uvadí čtenáře do děje příběhem ze svého mládí. V díle se zde z velké části setkáváme s rozhovory jak mezi autorem a malým princem tak mezi malým princem a postavami na jednotlivých planetách.  Velice často se zde setkáváme s takzvanými personifikacemi, když malý princ mluví s květinami a hady nebo liškou.

Žádné komentáře:

Okomentovat