Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Orwell Georgie Farma zvířat 1944

1) Literární žánr
Epický prozaický satirizující román ukazující formou bajky politické děje a vztahy mezi lidmi v době po 2. Světové válce. Autor se vyhýbá vysvětlujícím komentářům ale z doby napsání díle je jasné že jde o varování
- Alegorická bajka, obraz  totalitní společnosti , despotismu(tyranství neomezená vláda) a násilí (jeden druh zvířat tyranizuje druhé)
- Tato politická bajka vznikla krátce po druhé světové válce jako varování před sovětským režimem. George Orwell byl zapálený socialista, zarputilý odpůrce totalitních režimů.
- Farma zvířat ve své době vyjádřila často potlačované pocity většiny lidí vůči bolševickému režimu. Tehdejší situaci v Sovětském svazu ukázala až téměř komickým způsobem, přičemž končí tragédií.
- Bajka neobvyklého rozsahu - slabší knihy; barvité popisy, přiléhavé výrazy, hojný výskyt přímé řeči, bez archaismů a zastaralých slov.
2) Kompozice
Kniha je rozdelena na deset kapitol vyprávěných hlavně Er-formou početně je užitá přímá řeč, objevuje se zde také text písně. Děj se rozvíjí chronologicky příběh je jednoduchý s omezeným počtem postav, zvířata na farmě a lidé kolem, dal by se rozdělit na tři části. V první Major započne revoluci, ve druhé revoluce vzkvétá, a ve třetí společnost na Farmě zvířat spěje k brzkému konci. Kniha je vyprávěna z pohledu vypravěče, který sice vše ví, ale zároveň vše neprozradí. Je psána bez většího množství detailů a popisu. Myslím si, že užitím tohoto stylu se snažil autor upoutat čtenářovu pozornost k situaci, která na farmě panovala a nezatěžovat ho množstvím detailů nebo dějovými odbočkami.
- Orwell s naprostou přesností popsal komunismus.
- Farma je jakýmsi symbolem pro stát. Místo, kde je zprvu člověk svobodný, ale pomalu se stává vězněm. Původně dobrá myšlenka se proměňuje ve zlo na zvířatech, která nejsou schopna se sama bránit. Slepě následují své vůdce a poslouchají je na slovo.
3) Obsah
- Šíření Leninovy ideologie, parodie Mausolea - vystavení lebky zemřelého Majora a její oslavování
- Říjnová revoluce v SSSR - revoluce zvířat, vyhnání Jonese z farmy
- Spor Stalina a Trockého, vyhnání Trockého - Napoleon versus Kuliš, vyhnání Kuliše z farmy
- Pracovní nadšení - postava koně Boxera
- Krize hospodaření bolševického režimu - stále menší příděly žrádla
- Pakt o neutočení - dohoda s lidmi na konci knihy
- Tajná policie - speciálně vycvičení psi
- Nepřemýšlející dav lidových vrstev – ovce

Děj začíná ve chvíli kdy pan Jones, majitel Panské farmy, zapomene zavřít zvířata a ti se sejdou ve stole, kde jim vepř Major vyjeví svůj sen o svobodných zvířatech a naučí píseň Zvířata Anglie. Zvířata přísahají věrnost Majorově filozofii. Poté co Major zemře zvířata vyženou opilého pana Jonese z farmy a přeberou vládu (revoluce). Té se ujmou prasata Napoleon a Kuliš, protože jako jediní jsou schopni číst a psát. Zavedou sedm přikázání pro ovce zavedly lehčí (4 nohy dobré, 2 špatné) Majorovu ideologii nazvou animalismus a farmu přejmenují na Farmu zvířat. Společně díky své víře odolávají útoku lidí. Napoleon si do výchovy vezme právě narozená štěňata.  Kuliš chtěl efektivitu, dostal nápad postavení mlýna, tento nápad mu Napoleon sebral a nechal mlýn postavit sám. Za pomocí svých psů Napoleon vyžene Kuliše, protože chce vládnout sám. Zvířatům spolu s Pištíkem namluví, že byl Kuliš zrádce. Napoleon nastolil tyranskou totalitní vládu. Společnou prací byl mlýn postaven ale schodila ho brzská silná bouře. Kuliš je Napoleonem označen jako viník. Zvířata musí mlýn stavět znova. Dochází jídlo jsou tedy snižovány příděly práce je mnoho a tak zvířata musí pracovat více. Ztrácejí síly, kůň boxer podléhá únavně a umírá. Prasata se postupně začnou chovat jako lidé. Upravují podle potřeby přikázání, neposlušnost trestají smrtí, spí v postelích, koukají na televizi. Později uzavírají smlouvu s lidmi. Zvířata uznají, že nelze odlišit prasata od lidí.
4) Charakterizujte hlavní postavu
Jones: Pan Jones symbolizuje vykořisťovatele, kvůli kterému zvířata na farmě trpí. Alkoholik, majitel Panské farmy, z pohledu zvířat zlý pán, vyhnán z farmy.
Major - vepř
Major je starý kanec, který předává zvířatům své poselství a záhy na to umírá. Je nositelem idey revoluce, vzájemné rovnosti a práce bez vykořisťování člověkem. Inteligentní. (= Lenin, dá zvířatům podnět k revoluci, jejího propuknutí se však nedožije, má hodně proslovů a zvířata zfanatizuje)
Kuliš - vepř
Jedna z vůdčích osobností, až do chvíle, kdy je Napoleonem vyhnán. Lze ho považovat za „toho který to myslel dobře“ a nechtěl získávat nic jen ve svůj prospěch, i když jeho souhlas s přídělem jablek jen prasatům to vyvrací. (=Trockij-soupeřil o moc se Stalinem, chtěl elektrifikaci a industrializaci SSSR=větrný mlýn; vyhnán→usadil se v Mexiku; smrt za záhadných okolností), obviněn z velezrady a vyhnán, lze ho považovat za toho, kdo to myslel dobře (i když-příděly jablek jen prasatům)
Napoleon - vepř
Symbol zneužití idey ve svůj prospěch. Ve chvíli kdy spatřuje v Kulišovi rivala, se kterým by se musel dělit o „moc“, ho nechává vyhnat. (= Stalin, vůdce, začne zavádět totalitní praktiky (popravy, redukci příjmů...))
Napoleonovi psi
Ty můžeme považovat za symbol jakési „policie“, „státní bezpečnosti“. Která nepracuje pro všechny, ale jen ve prospěch jejich velitele. Všichni z nich mají strach. Stráží vepře ve dne v noci.
Benjamin
Starý osel, který je symbol netečnosti a nedůvěřivosti vůči změnám. Nikdy nevyjádřil velké nadšení pro revoluci a k věcem se stavěl zdrženlivě. Odvážný, silný a čestný.
Boxer - kůň
Symbol pracanta, dobráka, který příliš nepřemýšlí a pracuje. Pracuje pro dobro ostatních a to se mu nakonec stane osudným.
Lupina - statná, mateřsky vyhlížející klisna středního věku
Pištík - prase, mluvčí Napoleona; též inteligentní a vše dokázal říct tak, že každý tomu naivně věřil
Ostatní zvířata: Většina zvířat symbolizuje prostý lid. Orwell podle mého názoru lidem v této knize nepřímo vytýká jejich zapomnětlivost a strach z vyslovení vlastních názorů. Působí hloupě, ovlivnitelně a naivně.
5) Zasaďte autora do kontextu literárního vývoje
George Orwell  (1903 - 1950) :
- vlastním jménem Eric Arthur Blair, byl anglický prozaik a esejista.
- narodil se 25.6. 1903 v Motihari v Indii, vyrůstal však v Anglii v Oxfordshiru. Svůj pseudonym zvolil podle anglické říčky Orwell.
- narodil se v rodině koloniálního úředníka. Studoval v Anglii na elitní škole v Etonu. Několik let působil jako policejní úředník v Barmě. V roce 1927 odtud odešel s pocitem spoluviny za koloniální útlak. Od roku 1930 pracoval jako novinář v Anglii, publikoval pod pseudonymem. Tím se chtěl rozejít s minulostí.
- Jako satirik bývá často srovnáván s Franzem Kafkou a je označován za proroka našeho věku.
- Kompletní sbírka jeho esejů vyšla v angličtině ve čtyřech svazcích pod názvem ´Sebrané eseje, novinové články a korespondence´.
- Světoznámým autorem se Orwell stal díky románu ´Farma zvířat´, který napsal krátce před svou smrtí a románu ´1984´.
- Jako novinář i jako bojovník na straně republikánů se George Orwell účastni španělské občanské války. Za války pracoval pro BBC. Měl hluboké sociální cítění, byl levicového zaměření, ale nikdy nebyl členem žádné politické strany. Zemřel na tuberkulózu.
Orwell byl vášnivým socialistou, zastáncem rovnosti a sociální spravedlnosti a odpůrcem fašismu, což se odrazilo v celém jeho díle.
- Dodnes patří k nevýznamnějším literárním osobnostem 20. století. (jeden z nejlepších anglických esejistů)
6) Charakterizujte jazykové prostředky ukázky
Spisovná čeština.

Žádné komentáře:

Okomentovat