Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tolkien John Ronald Rebel Pán prstenů Společenstvo prstenu

1) Literární žánr
Hrdinský fantasy román. Epická prozaická trilogie. Volné pokračování knihy Hobit.  Pohádkové motivy, mýty.
Jedná se o první díl velmi rozsáhlého a propracovaného fantastického románu. Děj je vyprávěn krásným zvukomalebným jazykem, je doplněn písničkami a básněmi. Román je domyšlen do největších detailů - je popisována historie a kultura hobitů, elfů i skřítků, autor dokonce vymyslel nové jazyky, kterými postavy mluví – elfský jazyk.
2) Kompozice
Děj knihy je rozvíjen chronologicky, je rozdělen tzv. do dvou knih z toho každá obsahuje deset kapitol, probíhá v jedné dějové linii, až na konci se linie rozdvojuje zároveň s rozbitím Společenstva. Dále kniha obsahuje předmluvu (ich forma – autorův záměr, informace o vzniku knihy) a prolog (o hobitech, o nalezení prstenu, o dýmkovém koření, o uspořádání kraje). Příběh psán Er-formou.
Propracovanost detailů a přesvědčivost, s jakou je příběh sepsán, jej činí téměř skutečným a čtenáři se zdá, jako by se vše opravdu stalo. V tomto zdání čtenáře utvrzuje i přesné letopočtové zařazení, propracovanost složitých rodokmenů hlavních hrdinů a kompletnost dějin Středozemě.
3) Obsah
Kniha první
Tato kniha je volným pokračováním Hobita. Kouzelný prsten, který nalezl Bilbo při svém putování se nesmí dostat do rukou Temného pána z Mordoru. Jediné řešení je prsten zničit, a to se stane jedině tehdy, když ho někdo do Pukliny osudu u Ohnivé hory. Tak se tedy Bilbův synovec Frodo vydává spolu se třemi společníky Samem, Pipinem a Smíškem prsten zničit. Cestou jsou sledováni černými jezdci, před kterými se ukryjí v domě Toma Bombadila a víly Zlatěnky. Jsou zajati Mohylovým duchem a osvobozeni Tomem Bombadilem. Vydávají se do Hůrky, kde poznávají Gandalfova přítele Chodce, který se přidává k jejich výpravě. Mají v plánu dojít na Větrov, tam jsou přepadeni černými jezdci a Frodo je zasažen jehlicí otráveného jedu. Vydávají se dál k Brodu u Roklinky. Cestou potkávají Glorfindela, ten jim pomáhá zbavit se černých jezdců. Frodo omldlévá a probouzí se až v Roklince v Elrondově domě.
Kniha druhá
Tam se také setkává s Gandalfem a se svým strýcem Bilbem. Po dlouhé radě se vydávají spolu se Samem, Pipinem, Smíškem, Aragornem, Gandalfem a dalšími na další cestu. V Morii jsou pronásledováni skřety, skalními obry o Ohnivým Balrogem, který stáhl Gandalfa do bezedné Propasti smrti. Dále se vydávají do nejkrásnějšího elfího města Loriénu, kde potkávají Celeborna a Galadriel. Po několikadenním odpočinku se vydávají na loďkách po proudu Velké řeky směrem k Mordoru. Cestou jsou sledováni Glumem a napadeni střety. Desátý den plavby propluli mezi Pilíři králů. Zde se Frodo se Samem v nepozorované chvíli oddělili od ostatních a dál pokračují sami.
Děj se od filmového zpracování v liší například tím že je ochuzen o cestu Starým hvozdem, kde Hobity málem „sežere“ dědek Vrbák. Naštěstí se objeví Tom Bombadil a hobity zachrání. Doma je pohostí a seznámí se Zlatěnkou. Pak je vypraví na cestu a slíbí jim svou pomoc, když zavolají. Hobiti dorazí k Mohylovým vrchům, kde je uvězní Mohylový duch. Frodo z posledních sil zavolá o pomoc Bombadila a ten je naštěstí znovu zachrání.
Dále se liší soubojem Gandalfa s nazghůly na Větrově který ve filmu není uveden.
4) Charakterizujte hlavní postavu
Hlavní postavy nesou rysy hrdinu z hrdinských eposů. Mají vlastnosti jako je: Hrdinství, čest, odvaha, nezlomnost.
Frodo Pytlík-statečný a dobromyslný hobit, který na sebe vzal velmi důležitý úkol a hodlá ho za každou cenu dokončit.
Gandalf Šedý- moudrý starý zkušený čaroděj, který pomáhá  Frodovi s jeho posláním.
Aragorn-Hraničář a utajený dědic trůnu, který si dokáže poradit v každé situaci a je výborný bojovník, Vysoký silný štíhlý. Chrabrý
Legolas - Elfí bojovník
Gimli – Trpaslík
Boromir- Člověk
Sam, Smíšek a Pipin-Frodovi přátelé, kteří jsou vždy na jeho straně
Sauron-Mocný pán zla, který bezmezně touží po Prstenu
Saruman – čaroděj, dříve dobrý ale přidal se na stranu zla, dřívější přítel Gandalfa
Bilbo Pytlík-Frodův strýc, díky kterému přijde Prsten do Frodových rukou,
5) Zasaďte autora do kontextu literárního vývoje
John Ronald Reuel Tolkien ( 1892 -  1973), narozen v Jižní Africe
- anglický spisovatel, filolog a univerzitní profesor, nejvíce známý jako autor Hobita a Pána prstenů. Na Univerzitě v Oxfordu působil v letech 1925–1945 jako profesor staré angličtiny, v letech 1945–1959 pak jako profesor anglického jazyka a literatury.
Byl význačným jazykovědcem a znalcem staré angličtiny a staré severštiny.
-vzorem světové fantasy literatury
- členem literárního diskusního klubu Inklings („Tušitelé“ nebo „Inkousťata“).
 28. března 1972 obdržel od královny Alžběty II. Řád britského impéria.
-Jeho prví publikovanou prací byl Slovník střední angličtiny (1922)
- kritické vydání středověké romance Sir Gawain a Zelený rytíř (1925)
- literárně-historických studií a řadu drobných pohádkových příběhu.
-Proslavil se ovšem teprve knihou Hobit (1937,česky poprvé 1979)
- po níž následovala trilogie Pán prstenů (1954-1955,česky poprvé 1990-1992)
- epos Silmarilion ( 1977,česky poprvé1992)
Všechna tato díla těží z autorovy vynikající znalostí starogermánské a keltské mytologie, odehrávají se ve fiktivních krajích a přinášejí obecné poselství o smyslu života a dějin. Ústředním motivem je souboj dobra se zlem. Ačkoliv to sám autor často popíral, k atmosféře knih významně přispěla doba jejich vzniku-období druhé světové války a poněkud bezútěšné roky před a po ní. Tolkienova vědecká erudice, vyprávěčské schopnostmi, mimořádný jazykový cit a nesmírný básnický talent (projevující se zejména v písních a verších, jenž vyvažují a doplňují epickou linii příběhů) učinily z jeho díla skutečný literární skvost.
6) Charakterizujte jazykové prostředky ukázky
Jazyk byl použit spisovný a autor ho opět obohatil o libozvučná pojmenování osob, míst a událostí. Často přímá řeč.

Žádné komentáře:

Okomentovat